צפה בגרסא המלאה : שיעורים בכימיה של מומסים!


elminister
Monday 15/10/2001, 11:36
שלום לכולם!
החלטתי לכתוב על הרבה מאוד נושאים שונים ומגוונים הקשורים לגידול דגים בכלל ועל גידול דיסקוסים בפרט...
וחשבתי מאיזה נושא אתחיל???
PH? KH? אורכי גל של ספקטרומים שונים?
ואז הבנתי שאני לא ממש מכיר את האוכלוסיה שגולשת למקום הקדוש הזה,
אז אני אתחיל ממש "משיעור בסיסי" אשר יתן את רוב מושגי היסוד הכימיים למאמרים הבאים:
אז קודם כל נתחיל בעובדה שגיליתם לבד והיא שרוב האק' מכיל בתוכו מיים! WOW).

למים יש הרבה תכונות מיוחדות מאוד למעשה רק על המיים הטהורים אפשר ללמוד המון...
אחת התכונות הבסיסיות ביותר של מיים זה המסה כמעט של כל דבר!
זרמי מיים ממוססים הרים ,יוצרים נחלים, ויש להם כח אדיר.
וגם אם תקפצו ותגידו לי "שמים לא ממיסים שמן" אומר לכם שזה לא בדיוק נכון... לכל חומר ישנה התמוססות מסויימת במיים.
% ההתמוססות של החומר נקרא "קבוע הדיסוציאציה" שזה מדד לכמה ממנו התמוסס בתוך המים.
לכן למלח בישול לדוגמה יש קבוע דיסוציאציה גדול משום שרובו ככולו מתמוסס במיים...
מה קורה לחומר "שנעלם" במיים?
הוא מתפרק ליונים....
אז מה זה יונים????
יונים הם למעשה אטומים או מולקולות אשר בעת ההתמוססות במים מקבלות מטען חשמלי (חיובי המסומן ב+ ושלילי המסומן ב-).
הסתבכתם??? אז ניתן דוגמה:
ניקח כף מלח בישול ונמיס אותה לתוך האק' (יש דגים ש"אוהבים" ריכוז מלח מסויים).
מלח הבישול המורכב מאטומים של נתרן או Na ושל כלור או Cl .כאשר המלח מוצק (כמו שאנו רגילים לפזר על החביתה...). הוא למעשה איחוד כוחות חשמלי בין הכלור הטעון שלילית שבין הנתרן הטעון חיובית. והמשיכה בינהם היא זאת שמחזיקה את החומר במצב מוצק!
כאשר החומר בא במגע עם מיים.... המיים "מחליטים" לפרק את הרומן בין האטומים....
ולמעשה מתקבלת לנו תמיסה של יוני כלור (טעונים (-) ויוני נתרן הטעונים (+).....

בואו נסתבך יותר...

ישנם חומרים אשר למיים אין כח מספיק לפרק אותם ליונים (אלו בדיוק אותם חומרים אשר "קבוע הדיסוציאציה שלהם נמוך") והם נשארים במצב מוצק בתוך המיים ומתפרקים לאט לאט (גם לזמן יש חשיבות כאן....

אז מה למדנו???
אנו יודעים שכמעט כל חומר יכול להתפרק ליונים המיים (חלק מהר וחלק לאט)
ובסופו של דבר נקבל תמיסה מימית של מיים + היונים.
וזו הייתה המטרה של השיעור הראשון!
"מה זה מעניין אותי ?" תשאלו? ובצדק!
או "למה אני לא יכול לחכות עד השיעור השני?"...
פשוט מאוד אותם יונים קובעים למעשה את הרכב המיים באקווריום שלכם!
הם משפיעים על כל היצורים החיים בו (דגים צמחים וחיידקים!) ולכן חשוב לנו לדעת מי השחקנים העיקריים כאן ואיך הם משפיעים על המערכת....

במאמרים הבאים נתמקד יותר
ELMINISTER מקווה שלא עשיתי שום טעות...
חשוב לציין כי המאמרים הם לא "שיעורים בכימיה אנליטית" והם מתמקדים בידע הכי בסיסי...
ולכן אין טעם לבוא ולהביא "דוגמאות קצה" של חומרים או מומסים אשר לר מתנהגים כפי שרשמתי (המידע הזה נכון ל99% מהחומרים)...
תגובות יתקבלו בברכה!

fish in heaven
Monday 15/10/2001, 18:22
אחלה יוזמה :smile: אכן מאוד חשוב למתחילים שביננו ואף יכול להזכיר דברים לכאלה ששכחו.

elminister
Tuesday 16/10/2001, 14:56
שיעור II בכימיה של מומסים:

לאחר שאנו מכירים את המושג יון ומלחים....
נזכיר היום את אחת מהתכונות החשובות ביותר לדגים שלנו :
חומציות (ACID ) ובסיסיות (BASE ).
למעשה המדד לחומציות (או בסיסיות המיים) נקבע על פי 2 יונים עיקריים"
יון H+ הוא למעשה פרוטון... (שלמעשה בפועל "חובר" למים ולכן מתקבל יון H3O+).
ויון הOH- שלמשה קובע את הבסיסיות של התמיסה.....
היונים האלה "חיים" באיזהשהוא שיווי משקל בתמיסה, ואם כמותם המזערית שווה, למעשה מתקבלת תמיסה "נאטרלית" .
המדד לקביעת חומציות או בסיסיות נקרא PH שזה ה% הלוגריתמי של יוני הH+ במיים.
(ישנו גם מדד שנקרא POH אשא מודד את ה% הלוגריתמי של יוני הOH+ במיים, אבל הוא פחות נפוץ ולמעשה ניתן לחשב את האחד מיתוך השני.....).

כאשר מדברים "במונחי אק' " אנו מדברים, בודקים ומשנים את הPH של המיים, כלומר את רמת החומציות כדי שתהיה טובה ונוחה לדגים.

את רמת הPH ניתן לבדוק על ידי אינדיקטורים (בחנים בעברית) שהם בד"כ ניירות ספוגים בנוזל אשר משנה את צבעו לפי מידת החומציותבסיסיות של המיים (ולכן נקרא בשפת היום-יום "נייר PH " ).
את הצבע משווים לסקלה או טבלה שמקבלים וכך ניתן לבדוק איזה מיים למעשה יש לנו.

סקלת הPH נקבעת מ-1 (חומצי מאוד, זה הPH של חומצות הקיבה לדוגמה) ועד 14 (בסיסי מאוד,)
לכן PH=7 הינו הנאטרלי.

חומר מסויים נקרא חומצי או בסיסי על פי יכולתו להתפרק ולהגיב עם המיים ליונים של H+ או OH-
לדוגמה חומצה מלחית או HCl מתפרקת ליון Cl- (כלור -) ויון H+ כלומר החומר הזה יצור תמיסה חומצית במגע עם מיים.
חומר אחר הינו נתרן הידרוקסידי (NaOH) אשר יוצר במגע עם מים יון של נתרן+ (Na+) ויון הידרוקסיד OH-
ולכן יצור תמיסה בסיסית (אלו למעשה חלק מן החומרים אשר נמכרים בכדי לשנות את סביבת המים של האק' שלנו....).

חשוב לציין כי PH היא סקלה לוגריתמית והחישוב הוא :

PH=-log[H
החישוב הוא לטמ"פ סטנדרטית (בכימיה היא 25 מעלות) . הסברים נוספים על חישוב הPH ניתן למצוא בשפה בהירה וקלילה:
http://www.amagruss.com/Ph1.htm

אז איך מיישמים את כל הידע התאורטי הזה??????? קודם כל קונים ערכה למדידת PH ומודדים את הPH באק'.... חשוב לדעת שכל דג או כל אוכלוסית דגים "אוהבת" PH מסויים שיחודי למקום הגידול הטיבעי שלה. מכיוון שפורום קדוש זה עוסק בדג האלוהי דיסקוס (ולא אוסקר....) הPH המומלץ הוא 6.5 לרוב תת-הסוגים של הדיסקוסים השונים.
למי הברז המוזהמים שלנו (או בעברית יפה יותר-"מיים מג'וייפים") חוץ מדברים לא רצויים אחרים שעוד נרחיב עליהם, הם גם בסיסיים קמעה כלומר בPH של בערך 7.2 . השינוי הוא גדול! שימו לב שהסקלה הינה לוגריתמית ולכן כל שינוי של יחידת PH הוא למעה פי-10!
לאחר מידע על PH של האק' שלנו ניתן לקנות "משנה PH” אלו הם אותם תמיסות שדיברנו עליהם קודם לכן ולהשתמש בזהירות יתרה תוך כדי קריאת ההוראות ובדיקות. כאשר הגעתם אל הPH הרצוי....כל הכבוד!
יש לבדוק בערך פעם בחודש (או פעם בהחלפת מיים סדירה את הPH ).
כיום ישנם גם "אבני-חומציות" אשר מוספים למדייה של הפילטר ומסייעים בהורדת הPH, ישנו גם את הכבול שנהוג להוסיף לפילטר כאשר מגדלים דיסקוסים (וצובע את המיים בצבע צהבהב ו"מחמיץ" אותם מעט).
זהו רבותי זה הכל להיום. אם קראתם,הבנתם והפנמתם... אתם תותחי PH !
הערות,הארות ותגובות יתקבלו בברכה....
ELMINISTER